Zoals bij alle jeugdcategorieën gaat het bij de Turven om het spelplezier en het op die manier ontwikkelen van rugbyvaardigheden. In het begin is het spel nog niet zo fysiek en mag je nog niet tackelen (= tegenstander laag vastpakken en naar de grond brengen). Je speelt dan Tag Rugby. Dan heeft iedere speler een riem om zijn of haar middel met op elke heup een lintje dat met klittenband aan de riem vastzit. In plaats van tackelen trekken ze dan tags van elkaar af. Ben je aan de bal en trekt een tegenspeler één tag af, dan moet je passen, verlies je twee tags, dan gaat de bal naar de tegenpartij. Pas in de tweede helft van een jaar ga je als oudere turf echt tackelen.

Als Turf ga je voor het eerst elk weekend wedstrijden spelen en soms een toernooi. Dat is hartstikke leuk, want dan kun je wat je hebt geleerd op de training gelijk uitproberen. De coach gaat met het team van 7 spelers mee het veld in en geeft aanwijzingen. De scheidsrechter legt ook uit waarvoor hij fluit. Wedstrijden speel je op een klein veldje met afmetingen van 20 X 30 meter daardoor je intensief bezig bent met het rugbyspel.

Je traint 1x per week op een vaste avond (woensdag) van 18:30 tot 19:30. Een trainer leidt de training en er zijn assistent trainers die kleine groepjes begeleiden. Als Turf ben je veel bezig met het spelenderwijs ontwikkelen van coördinatie. Door eenvoudige spelvormen, o.a. met gooien, vangen, schoppen en rennen ontwikkel je je coördinatievermogen en je rugbyvaardigheden.

Het aantal spelregels is bij de Turven-categorie sterk beperkt, zaken als scrum, hand-off, tackelen, line-out (inworp) zijn zaken die pas later onderdeel van het spel gaan uitmaken.

Lijkt het je leuk om een keer mee te doen? Of wil je meer informatie neem dan vooral contact op!