VOOR ALLE TEAMS IS DE KOP VAN HET SEIZOEN ER AF 

Je kunt rustig stellen dat DIOK aan een (ver-)bouwfase is begonnen, zowel bestuurlijk als sportief met veel teams op het hoogste niveau. Na 5 succesvolle jaren zijn er, om uiteenlopende redenen, veel spelers gestopt. Hierdoor staat onze selectie redelijk in de steigers met een groot aantal nieuwe spelers. Gelukkig staat er ook veel jong potentieel te trappelen om hun debuut te maken in onze hoofdmacht. De eerste twee wedstrijden tegen Hoek van Holland en Hilversum zijn helaas verloren gegaan maar het scheelde weinig in het algemene spelbeeld. Het is nu een kwestie van geduldig bouwen aan de toekomst, op elkaar ingespeeld raken en vertrouwen op het groeiproces.

Ook de dames spelen op het hoogste niveau en hebben direct erg goed gespeeld tegen zeer ervaren tegenstanders die er net op het laatst moment met de winst vandoor gingen. Alle vertrouwen dat gedurende het jaar het team verder zal groeien en beter op elkaar ingespeeld raakt en dan volgen de overwinningen vanzelf.

In de jeugd draaien de Junioren en Cubs op volle kracht en hebben we heel veel Mini’s en Benjamins die als een geoliede machine getraind worden in het prachtige rugbyspel. Onze Mini’s zijn afgelopen jaar niet voor niets landskampioen geworden. De goede opleiding die DIOK aan haar jeugd biedt was een grote bijdrage aan dit succes. Lof aan alle betrokken ouders en trainers! De Colts hebben het zwaar in de poule waarin ze nu spelen, na de winter, op passend niveau hopelijk hernieuwde kansen op winst. 

Kom allemaal de komende tijd om onze teams aan te moedigen, ze kunnen alle steun gebruiken!

Voor overzicht van alle teams en wedstrijden volg DIOK ook op facebook

De thuiswedstrijden worden ook live gestreamd via Unity.nu

https://www.unity.nu/Artikelen/leiden/thuiswedstrijden-rc-diok-live-op-tv-bij-unity.nu

BELANGRIJK VERZOEK AANMOEDIGEN DIOK 1 vanaf VELD 2

Niets is mooier dan op zaterdag ons eerste team aan te moedigen tijdens hun wedstrijd op DIOK. We hebben enthousiaste supporters hard nodig! 

Namens de staf en spelers van DIOK 1 hebben we het vriendelijke verzoek om je tijdens de wedstrijd niet te begeven op veld 2. Het zorgt voor onrust en afleiding bij de staf en de reservespelers op veld 1 wat de focus van het hele team beïnvloedt. 

De doorgangen via de try gebieden van veld 1 worden met lint afgezet en we vragen iedereen vriendelijk dit te respecteren. En we hopennatuurlijk zoveel mogelijk mensen aan de clubhuis kant te zien want dat oogt ook goed voor de livestream op Unity.nu!

EVEN VOORSTELLEN ONZE NIEUWE TECHNISCH DIRECTEUR

Per 1 juli 2022 is de van origine Zuid-Afrikaanse Lodie van Staden aangesteld als onze nieuwe technisch directeur. Lodie heeft al een indrukwekkende loopbaan achter de rug in de internationale rugbywereld. Tot zijn dertigste was hij speler bij de Sharks en heeft sindsdien al meer dan 18 jaar ervaring opgebouwd als coach, trainer en technisch directeur. Om te beginnen bij de Sharks en daarna ook bij diverse andere clubs in Zuid-Afrika.

In 2016 is hij in Spanje (Madrid) terecht gekomen en later in Rusland (Moskou). De situatie aldaar heeft ertoe geleid dat hij Februari 2022 van de een op de andere dag Rusland heeft moeten verlaten. 

Ondertussen voelt hij zich al aardig thuis in Nederland en bij DIOK. Dat coaching voor Lodie een passie is, valt je direct op wanneer je hem bezig ziet, of het nu is met de allerkleinsten, onze jeugdteams of hoogste teams.

 “Deze club heeft groot potentieel, zie alleen al de resultaten van het laatste seizoen. Dit potentieel is niet altijd alleen zichtbaar in direct resultaat maar ook in de groei van de atleten en het plezier samen met de DIOK familie. Hoe mooi is het wanneer DIOK het vlaggenschip wordt van de Nederlandse rugby, gedreven door duidelijke waarden. Een club is waar de gemeenschap graag komt en kinderen aanmoedigt om dit prachtige spel te spelen. Zo kunnen we de volgende DIOK helden creëren.” Aldus zijn antwoord op de vraag wat zijn eerste impressie is van DIOK. 

Met de komst van Lodie is een essentiële stap gezet in de verdere groei en ontwikkeling van DIOK. We wensen hem alle succes & fijne samenwerking toe in zijn nieuwe rol.

VERTREK MAX MACHADO ALS HOOFDCOACH

Helaas moeten we aankondigen dat Max Machado is opgestapt als hoofdcoach van het 1e Heren team. Achtergrond van zijn vertrek betreft voornamelijk familieomstandigheden. We respecteren zijn beslissing maar betreuren zijn vertrek ten zeerste. Max zal tot eind oktober bij de groep blijven. Zodra we meer weten over de gevolgen van zijn vertrek en nieuwe invulling zal dit zo snel mogelijk bekend gemaakt worden. We wensen Max het allerbeste in zijn coaching carrière en bedanken hem voor al zijn inzet.

It’s with great regret that we have to announce the departure of Max Machado as head coach of the Men’s 1st team. This is mainly due to family circumstances. We respect his decision but deeply regret his departure. Max will stay with the group until the end of October. We will announce the new coaching situation as soon as possible. We wish Max all the best in his coaching career and thank him for all his effort.

TRANSITIE BESTUUR: HUIDIGE STAND VAN ZAKEN 

Sinds de laatste ALV is het transitie bestuur druk bezig om orde op zaken te stellen. Er hebben zich de afgelopen periode een hoop veranderingen voorgedaan rondom spelers, coaches en budget. Dit is in een stroomversnelling gekomen door de Energiecrisis, inflatie en een mogelijke recessie. Ook DIOK moet zich wapenen voor een sober toekomstscenario, we kunnen zaken niet op zijn beloop laten. Het ziet er naar uit dat de energierekening fors zal stijgen welke we wel moeten kunnen blijven betalen. Er zal drastisch bezuinigd moet worden en daar vragen wij eenieder begrip voor. Ondanks de donkere wolken die boven de economie hangen vertrouwen we op de goede band die wij hebben met onze sponsoren en dat ze DIOK kunnen blijven steunen, ook in moeilijke perioden. 

Het transitiebestuur is recent versterkt met Dave Langezaal. Dave is al lange tijd aan DIOK verbonden, als oud-speler en trainer van het eerste team. Na even een periode bij Eemland te hebben gecoacht, is hij terug van weg geweest en nu vanuit het bestuur verantwoordelijk voor alle technische zaken ook straks in het nieuw te vormen bestuur. 

Daarbij zijn we verheugd te melden dat is Arwin Akse is toegetreden als secretaris in het transitie bestuur met de bedoeling ervaring op te doen voor het nieuwe bestuur per 16 december a.s. Arwin is een ervaren HR-professional die erg hoog heeft gekorfbald als International en nu al geruime tijd traint en coacht bij de GTBM en ook scheidsrechter is. 

Het nieuwe bestuursmodel begint aardig vorm te krijgen met een iets kleiner en slagvaardig bestuur. We streven er naar elk bestuurslid een duidelijk aantal commissies in zijn/haar aandachtsgebied toe te kennen waardoor de communicatielijnen kort zullen zijn zonder dat we het overzicht verliezen. We zijn momenteel nog op zoek naar een ervaren penningmeester.

MAATREGELEN DIOK IN VERBAND MET RISICO NA HOOFDBLESSURE

Het is de laatste week ook weer in de pers aan bod gekomen dat hersenletsel, opgelopen tijdens het spelen van rugby, lange termijn schade op kan leveren. Dit aan de hand van een recent onderzoek van de universiteit van Glasgow onder oud professionals. Rugby is een eerlijke maar ook harde contactsport, wat daardoor risico met zich meebrengt. Risico dat eveneens aanwezig is bij andere sporten zoals profvoetbal, ijshockey, boksen.

Hoewel we in Nederland vooralsnog geen professioneel rugby kennen is het wel een groeiende sport. Een pakket aan verdere preventieve maatregelen vanuit de internationale Rugbybond & nationale bonden, wordt daarom zeer welkom geheten, ook door RC DIOK. 

Ter opfrissing nogmaals het hersenschuddingprotocol waar we als club al enige jaren mee bezig zijn. Hieronder een korte toelichting: 

Hersenschudding: Recognize, Remove & Report!

Een hersenschudding is een ernstige blessure die bij onvolledige genezing kan leiden tot ernstige gevolgen. Zeker bij jeugdspelers, waarbij het brein nog niet volledig ontwikkeld is. RC DIOK neemt dit probleem zeer serieus en heeft hiervoor sinds twee jaar een hersenschuddingsprotocol. Dit houdt in dat alle verdenkingen van hersenschuddingen direct van veld worden gehaald. Alle trainers dienen een aantekening hersenschudding te hebben gevolgd. Daarnaast is er binnen DIOK een meldplicht van alle verdenkingen. Het melden gebeurt bij de coördinator hersenschudding. De coördinator begeleidt het proces van herstel in de vorm van advies en gesprekken. De diagnosestelling dient altijd door een (huis)arts gedaan te worden. Speciale fysiotherapie kan helpen bij het herstel.

Bij het herstel na hersenschudding wordt gebruik gemaakt van het protocol ‘Licht Traumatisch Hersenletsel’ van NRB, te vinden op rugby.nl/page/downloads-en-formulieren

Binnen DIOK wordt eveneens een cursus hersenschuddingsprotocol gegeven waarin dieper ingegaan wordt op deze blessure. Vragen en meldingen via medisch@diokrugby.nl

RUGBYVELD AAN DE BOSHUIZERKADE IS EEN FEIT, 4E VELD KOMT ER AAN.

Aangezien we als vereniging danig uit ons jasje zijn gegroeid is het een uitkomst dat er op de Boshuizerkade een rugbyveld bij is gekomen, sinds kort ook uitgerust met palen. Per toerbeurt zullen alle teams hier trainen. Essentiële bijkomstigheid is dat we hiermee de momenteel kwetsbare velden aan de Smaragdlaan minder zwaar hoeven te belasten en zo een voorschot nemen op de realisatie van een 3e veld op de Mors, nabij de club waardoor de Boshuizerkade dan ons 4e veld gaat worden. Eind oktober worden over de locatie van het 3e veld op de Mors weer verdere gesprekken gevoerd met de gemeente Leiden.

LEUK OM TE WETEN

27 Augustus jl. hebben maar liefst 4 DIOK-meiden voor NLU18 een oefenwedstrijd gespeeld: Amber Thomson, Noor Pollen, Lisa Spies (alle drie Colts) en Isa Spoler (eerste jaar dames). Lisa is het gelukt om in het team te worden opgenomen, van harte proficiat!