Beste leden en ouders van leden,

In tijden dat er qua sport niet veel meer mogelijk is, wordt er toch hard gewerkt aan het verder verbeteren van de club en het sporten aanbieden waar de coronaregels het toestaan. Graag brengen we je met deze nieuwsbrief op de hoogte van een aantal zaken.

Hoe gaat DIOK om met hersenschuddingen?

Over het risico op hersenschuddingen in de sport is in de media de laatste tijd veel te doen, terecht. Het is een zware blessure waar DIOK al geruime tijd heel serieus mee aan de slag is. Hieronder een toelichting:

Hersenschudding:  Recognize, Remove & Report!

Een hersenschudding is een ernstige blessure die bij onvolledige genezing kan leiden tot ernstige gevolgen. Zeker bij jeugdspelers, waarbij het brein nog niet volledig ontwikkeld is. RC DIOK neemt dit probleem zeer serieus en heeft hiervoor sinds twee jaar een hersenschuddingsprotocol. Dit houdt in dat alle verdenkingen van hersenschuddingen direct van veld worden gehaald. Alle trainers dienen een aantekening hersenschudding te hebben gevolgd. Daarnaast is er binnen DIOK een meldplicht van alle verdenkingen. Het melden gebeurt bij de coördinator hersenschudding. De coördinator begeleidt het proces van herstel in de vorm van advies en gesprekken. De diagnosestelling dient altijd door een (huis)arts gedaan te worden. Speciale fysiotherapie kan helpen bij het herstel.

Bij het herstel na hersenschudding wordt gebruik gemaakt van het protocol ‘Licht Traumatisch Hersenletsel’ van NRB, te vinden op rugby.nl/page/downloads-en-formulieren

Tweemaal per jaar wordt op DIOK een cursus hersenschuddingsprotocol gegeven waarin dieper ingegaan wordt op deze blessure. Vragen en meldingen via medisch@diokrugby.nl

EHBO

De EHBO-ruimte is er voor iedereen. Voor opvang van spelers met blessures, verzorging van wonden of voor een zak ijs kan je terecht in de EHBO-ruimte. Deze ruimte is in principe altijd open en toegankelijk, anders liggen de sleutels achter de bar. Ook staat achter een groen kastje met een AED. Deze wordt gebruikt bij reanimaties. Weet jij hoe je deze moet gebruiken? In 2021 volgen er weer BLS/AED reanimatie trainingen. 

Fysiotherapie

DIOK is een hernieuwde samenwerking aangegaan met SportFysioLeiden (SFL). Een bekende praktijk met veel ervaring in het begeleiden van topsporters. We heten Erik en zijn team van harte welkom. Wanneer de coronamaatregelen het toestaan zal op dinsdag en donderdag Thijs van 19-21 aanwezig in de EHBO-ruimte voor vragen en beoordeling van klachten. Behandelingen kunnen worden ingepland en vinden op afspraak plaats op de praktijk van SFL. 

Afspraken voor fysiotherapie 071-5764684 of https://sportfysioleiden.webs.com

Website is geheel vernieuwd!

Nieuwe Website

Je hebt het natuurlijk al gezien omdat je de nieuwsbrief op de website bekijkt, de website van onze mooie club is helemaal vernieuwd! Kijk straks gerust even verder en mocht je nog wat missen, laat het dan weten via webmaster@diokrugby.nl.

VOG voor vrijwilligers

RC DIOK wil graag een veilige club zijn voor iedereen, maar in het bijzonder voor de jongere leden! Daarom is (een tijd geleden) besloten dat alle vrijwilligers die werken met minderjarige leden, een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) aan te laten vragen. 

Er is de afgelopen tijd gewerkt aan gedragsregels voor iedereen binnen de club, richtlijnen voor het aanstellen van vrijwilligers, er is een beleid ‘Grensoverschrijdend gedrag’ opgesteld en er is een vertrouwenscommissie. Dit alles helpt bij het scheppen van een sociaal veilige sportomgeving. Wil je hier meer over lezen, kijk dan hier diokrugby.nl/lidmaatschap  (onderaan de pagina).

Er zijn geen signalen dat er grensoverschrijdend gedrag is binnen RC DIOK, maar helaas komt dit in de sport toch (te vaak) voor en elk incident is er 1 teveel!

Ook het aanvragen van een VOG (kosteloos!) is een van de maatregelen om een sociaal veilige sportomgeving te creëren. Alle vrijwilligers van RC DIOK die indirect/direct met minderjarigen werken, gaan wij vragen om een VOG aan te vragen. Zo kunnen wij volmondig zeggen dat RC DIOK achter haar eigen beleid staat en wij dit ook van onze leden verwachten.

Binnenkort ontvangen de eerste vrijwilligers een e-mail met toelichting hoe de VOG aan te vragen is. 

Nieuws van de CJG-jeugd

Kom je wel eens op zaterdagochtend naar de club, dan zie je hoe onze GTBM als een legertje blauw/gele minions in grote getalen de velden bezet, maar tegenwoordig kan onze oudste jeugd dat op zaterdagmiddag ook. Twee volledige Cubs teams, twee volledige Juniorenteams en een Colt selectie met (op papier) meer dan 25 spelers. 

Met alle zorgen, frustraties en hindernissen die het Corona spook met zich meebrengt, ben ik erg blij dat de jeugd in ieder geval nog naar buiten kan om te sporten. En dat doen we dan ook!

CJC Jeugd

De Cubs zitten lekker in hun eigen bubbel. Onze u12’s spelen een en soms zelfs twee keer per week een onderlinge wedstrijd. Er is een vaste groep fans te vinden aan de waterkant van de Smaragdlaan en uit ervaring kan ik zeggen, dat een wedstrijdje van onze Cubs kijken, allesbehalve een straf is. Door de hekken zien de trouwe fans vaak‍ spannende wedstrijden, van een hoog niveau. Harde try-saving tackles, prachtige try’s en conversies in de laatste minuut die het verschil maken tussen winst of verlies. Als de deuren straks weer opengaan, dan hoop ik dat onze concurrenten klaar zijn voor deze groep.

Tip: de wedstrijden van de Cubs worden opgenomen en zijn te zien op het DIOK YouTube kanaal.

Afgelopen periode zijn er ook twee onderlinge wedstrijden gespeeld door dappere Junioren, die het opnamen tegen de Colts. Het score board deed het niet en niemand weet meer wat de uiteindelijke uitslag was, maar iedereen die de wedstrijden heeft gezien, is het erover eens dat het tussen de Junioren en Colts op dit moment 1 – 1 staat. Voor alle Junioren die dit lezen, vergeet nooit: “hoe groter ze zijn, des te harder ze vallen”.

Cubs YouTube

Afgelopen weekend was ook de tweede week van de DIOK Corona Cup. Onze Junioren en Colts zijn gemixed en verdeeld in 10 teams, die de komende periode in een 5 vs. 5 gaan uitmaken wie de eerste (en hopelijk laatste) editie van dit toernooi gaan winnen. De stand van de eerste ronde is binnen en Maul of Duty gaat aan kop, maar het Golden Team zit ze op de hielen. Iedereen vraagt zich af of Altry-ida nog mee gaat doen voor de bovenste plekken en The Bears moeten na vandaag hun wonden likken.

Via deze weg wil ik even gebruik maken om de trainers, (Corona) managers, cameramannen en de referees van deze teams te bedanken. Met alle extra regels is het soms een heel gedoe om alles te organiseren, maar zoals je leest is de DIOK CJC springlevend. En het is goed om te zien dat we in deze periode een paar uurtjes per week de Corona zorgen, frustraties en hindernissen kunnen vergeten. Ook aan de andere kant van de sloot aan de Smaragdlaan.

DIOK Dames (verjaardags-)kalender nog steeds te koop

Zodra de dames weer mogen, gaan ze de kalender natuurlijk gewoon weer op de club verkopen, maar vooralsnog kan je de kalender voor het schappelijke bedrag van 12,50 euro in bezit krijgen! Hoe?

Bij de https://www.chipperoo.nl/ (onderdeel van The Duke of Oz) kan je hem laten bezorgen, moet je er wel een heerlijke maaltijd bij nemen natuurlijk! Of je koopt hem, samen met een mooi bosje bloemen, bij Frank’s Bloemenshop aan de Lange Mare 70. De opbrengsten gaan grotendeels het goede doel: Hospice Xenia hier in Leiden! 

DIOK Dames

Club van 100

Na de zomer hebben we verschillende keren een oproep gedaan om lid te worden van de Club van 100. Gelukkig hebben een heel aantal mensen hier gehoor aan gegeven. In de ALV en in een eerdere nieuwsbrief is hier door de penningmeester hartelijk voor bedankt. Het is mooi om te zien dat zoveel mensen onze club een warm hart toe dragen!

Sponsorkliks is succesvol!

sponsorkliks

Inmiddels begint er ook een positieve geldstroom te ontstaan uit onze samenwerking met sponsorkliks! 

‍Door gewoon bij je vaste webwinkels te bestellen (Bol.com, coolblue, thuisbezorgd, greetz etc) tegen de gewone prijzen, wordt er met de link van sponsorkliks (op de DIOK website rechtsbovenaan te vinden) een percentage door de webwinkels afgedragen aan onze club! Zorg dus dat je je online aankopen, waar mogelijk, via Sponsorkliks doet!

TIP: Via sponsorkliks kan je ook bestellingen doen bij Pluto Sport. Zij dragen maar liefst 7% van het aankoopbedrag af en zijn vaak ook de goedkoopste met hun sportartikelen. Wist je dat ze ook best veel rugbyspullen hebben?