DOORZETTEN IS ONZE KRACHT

Leiden, 28 maart 2018. Het is net een sprookje. Je begint op je 17e met rugbyen en binnen een maand zit je in het nationale team en train je keihard voor de Olympische Spelen. Het overkwam Sylke Haverkorn en eigenlijk is het gek dat ze toen niet al doorhad dat haar rugby carrière onconventioneel zou verlopen. De Olympische droom liep uit op een deceptie, maar de liefde voor de rugbysport was inmiddels flink verankerd.

 

Beste rugby speelster van Nederland

Heel logisch was het niet dat Sylke ging rugbyen. Als tiener was ze een fanatiek tennister, voetbalster en judoka, maar eigenlijk vond ze elke sport leuk. “Sporten ging me makkelijk af. Eenmaal aan het rugbyen bleek ik een snelle en hele fysieke speler. Blijkbaar ben ik opgevallen, want binnen een maand zat ik in de nationale 15 a side selectie”, vertelt ze lachend. Een drukke tijd breekt aan. Niet alleen vanuit twente reizen om met de beste speelsters van NL te trainen in Amsterdam, maar daarnaast ook een sportgerelateerde HBO studie voltooien en werken tegelijk. “Gekkenwerk was het”, vervolgt ze, “maar op een of andere manier weet je het dan toch allemaal te combineren”. Helaas wist Nederland zich niet te kwalificeren voor de spelen, maar in 2015 werd Sylke wel uitgeroepen tot beste speelster van Nederland. Kort daarna stopte Sylke met rugbyen en verlegde ze haar focus naar het coachen.

 

900 kilo spieren in bedwang houden

Sinds het begin van het huidige seizoen is Sylke, als enige vrouw in de Nederlandse Ereklasse competitie, coach bij RC DIOK. De Leidse rugbyclub, die momenteel 3e staat in de strijd om de landstitel, maakt een uitzonderlijk goed seizoen door. Sylke werd door Head of Rugby Andy Egonu naar de Leidse club gehaald. Ze kenden elkaar al van coaching bij RUS, waar Andy haar mentor was. Bij RUS, de vrouwelijke Utrechtse studenten, is Sylke nog steeds hoofdcoach. Bij DIOK vervult zij de verrassende rol van forwards coach van het eerste team. “Het was wel even afwachten hoor, hoe het zou vallen:, vertelt ze glimlachend. “Ik had al ervaring als coach van het mannen team bij Nieuwegein, maar het was toch wel spannend. Gelukkig is het zo binnen rugby, en misschien ook wel typisch bij mannen, dat als je verstand van zaken hebt en je brengt nieuwe kennis, dan ben je praktisch overal welkom”. Wekelijks probeert zij de scrum en het overige voorwaartsenspel van DIOK, toch gemiddeld zo’n 900 kilo aan spieren, verder te optimaliseren. Andy Egonu is onverdeeld positief over de aanwezigheid van Sylke: “Ik vind Sylke een heel goede en georganiseerde coach. Toen ik bij DIOK begon moest ik al gauw op zoek naar een assistent coach. Ik wilde een coach met veel kennis. Sylke’s naam stond bovenaan mijn lijst. De spelers hebben veel respect voor haar. De kennis en aanwijzingen die zij in de trainingen en meetings meebrengt zijn van het hoogste niveau. Ik geniet ervan om haar elke week te zien groeien als coach. Ze zal een van de beste coaches van Nederland worden in de komende jaren”.

 

Ambities en internationale aspiraties

“Natuurlijk is het een prachtige kans, die ik nu heb bij dit Ereklasse team. Ik ben er dan ook van overtuigd dat als we dit jaar de finale niet halen, we dat zeker volgend jaar wel doen. Ik heb dan ook niet voor niets voor in principe twee jaar getekend en ook aangegeven dat ik meer uren beschikbaar ben toen gevraagd werd of ik dat voor het komende jaar wilde.” Uiteindelijk is het Sylke’s ambitie om nog eens bondscoach te worden, alhoewel het politieke spel dat daar omheen hangt minder aantrekkelijk is. Maar ook een dames bondscoachschap in het buitenland sluit ze niet uit. “Als de VS belt om daar coach te worden, dan vertrek ik morgen. In de praktijk zal ik thuis wel even moeten overleggen”, lacht ze. En reden om te lachen heeft ze. Dit jaar behaalde ze het één na hoogste internationale coachingsniveau. Het is maar een zeer select gezelschap dat op dit niveau is opgeleid, zeker bij de vrouwen.

 

Dames rugby heeft de toekomst

In Nederland groeit de rugbysport hard. Zeker na het afgelopen wereldkampioenschap is de interesse voor de sport hard aangetrokken. Ook bij de dames zien we steeds meer aanwas. Sylke is een groot voorvechtster van damesrugby. “Bij de dames XV’s ligt een enorme kans!”, vertelt ze vol vuur. “De afgelopen WK’s hadden we er gewoon bij moeten staan. Ik denk dat we op niet al te lange termijn, als Nederland, deel gaan nemen aan een wereldkampioenschap. Dat is zeker haalbaar. Het is eigenlijk gek dat het grootste gedeelte van de funding naar de heren gaat, die schommelen rond de 30e plek op de wereldranglijst en dat de dames op de 14e plek bijna geen budget beschikbaar hebben. Als we daar iets meer oefentoernooien zouden kunnen spelen, dan weet ik zeker dat we snel op een WK staan. Het is zeker mogelijk! En als we groeien in het aantal speelsters in Nederland, de basis dus breder wordt en daarmee het competitie niveau hoger, worden onze kansen reëler. De Nederlandse vrouwen zijn enorm atletisch en van nature heel erg geschikt voor een sport als rugby. Als ik me zou oriënteren op een nieuwe sport als jonge vrouw zou ik het wel weten. Zeker als je ambities hebt. Kijk naar het voetbal, ook daar blijkt dat we dat goed kunnen als Nederlandse vrouwen.”

 

Als je niet genoeg uit je training haalt moet je hogere doelen stellen

Op de vraag wat ze jonge speelsters, maar zeker ook spelers, zou aanraden als ze ambities binnen rugby hebben steekt Sylke direct een verhaal af waar een motivational speaker zijn vingers bij af zou likken. “Als je elke training als een wedstrijd behandelt, dan wordt je echt snel beter. Train zoals je een wedstrijd speelt, vol vuur en vastberadenheid. Klagen over een slechte trainer? Wat een onzin, bij elke trainer kan je wat leren. En als je meer uit een training wilt halen moet je jezelf hogere doelen stellen. Het is belangrijk dat je je openstelt voor kritiek en wees ook zelf kritisch op je eigen spel. Werk daar aan. Je wordt er alleen maar beter van. En heel belangrijk, kijk veel rugby. Kijk naar spelers die jouw positie bekleden bij de top teams, zie waar ze staan in welke situatie en hoe ze reageren. Dat zal je spel echt ten goede komen.”

 

Zes dagen werken per week

Naast rugby coaching heeft Sylke ook nog een 32-urige baan als beweegmakelaar bij Harten voor Sport in Utrecht. Dat is een organisatie die minderbedeelden stimuleert om te gaan sporten. Ondanks dat het een baan is die echt bij haar past zou ze het nog leuker vinden om van haar rugby-hobby haar werk te maken. “Dat zou echt geweldig zijn”. Zes dagen per week is ze, naast haar baan, met rugby bezig, alleen de maandag heeft ze vrij, maar die plant ze soms ook nog vol met presentaties over rugby en of clinics via haar eigen bedrijf Rugby4fun. “Eigenlijk is het soms te gek hoeveel tijd er in gaat zitten, maar ik vind het gewoon echt leuk”.

 

Tekst: Welmoet Lugt

 

0
0
0
s2smodern

 

RC DIOK Leiden

Smaragdlaan 101

2332 JP Leiden

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand