DOORZETTEN IS ONZE KRACHT

Leiden, 23 januari 2018. Bij rugbyclub DIOK uit Leiden wordt hard aan de weg getimmerd. Niet alleen presteren de senioren teams op hoog niveau, ook op het gebied van trainingen worden grote professionaliseringsslagen gemaakt.
Onlangs behaalden Wilnus Versteijnen, hoofdcoach/hoofd technische zaken van de oudste jeugd van DIOK en trainer/coach van de landelijke U16 en Sylke Haverkorn, Nederlands enige vrouwelijke ereklasse heren forwards coach, hun World Rugby Level 3 Coaching diploma. Het is uniek in Nederland dat maar liefst twee coaches bij één club dergelijke hoge kwalificaties hebben.
Op voordracht van de Nederlandse Rugby Bond namen beide coaches deel aan een trainingskamp in Portugal afgelopen zomer, waarna zij met een dik pak werk naar huis werden gestuurd, om zich voor te bereiden op het laatste examen eerder deze maand bij het Centre Technique National de Rugby in Marcoussis, Frankrijk. Zowel Haverkorn als Versteijnen slaagden hier met vlag en wimpel, zo werd deze week duidelijk toen zij beiden het felbegeerde diploma in ontvangst mochten nemen.

Opleidingen helpen de sport naar een hoger niveau
Het is natuurlijk een enorme eer dat we werden voorgedragen door de NRB”, vertelt Sylke enthousiast, “ze waren alleen even vergeten te vertellen hoeveel werk het was. We moesten 60 trainingen voorbereiden, uitschrijven en natuurlijk geven. Daarnaast moesten we een hele seizoenplanning maken waar alle trainingen op gebaseerd waren. Tussentijds werden we telkens beoordeeld door ervaren coaches met de Educator status van World Rugby. Het was niet eenvoudig, kan ik je zeggen.” Wilnus knikt instemmend: “Ik vind het belangrijk dat de trainingen die gegeven worden aan spelers binnen het Nederlands rugby continu verbeteren qua niveau. Alleen dan kan je de sport naar een hoger niveau helpen. Het opleiden en certificeren van coaches is daarbij essentieel.”

Level 4 zou wel heel geweldig zijn
De certificering die Wilnus en Sylke hebben behaald is internationaal erkend en elke zichzelf respecterende rugbyclub zou een coach met een Level 3 certificering in huis willen hebben. Bij World Rugby, de overkoepelende bond van nationale rugbybonden, bestaat er nog één opleiding die hoger is, namelijk level 4. “Niet alleen moet je nationale bond je voordragen voor Level 4”, vertelt Sylke, “ook moet je na voordracht geselecteerd worden door World Rugby. Echte opkomende rugby naties, zoals Japan of Samoa, hebben dan begrijpelijkerwijs voorrang. De kans dat een Nederlander dan ook uitgenodigd wordt voor Level 4 is heel klein. Maar het zou wel heel geweldig zijn”, besluit ze.

Het niveau van de trainingen steeg over de gehele linie
Uiteraard is ook de rugbyclub van Wilnus en Sylke, RC DIOK, trots op deze geweldige prestatie. Cees Ahsmann, voorzitter van de Leidse ereklasser komt woorden tekort: “Geweldig dat Sylke en Wilnus dit voor elkaar gebokst hebben. Natuurlijk stond het in onze plannen voor DIOK 2021 om verder te professionaliseren als club, maar ze hebben het toch maar even gedaan. Als club hebben we natuurlijk wel gezien welke enorme investering aan tijd ze er in hebben gestoken. Dat waarderen we enorm. Over de hele linie hebben we de afgelopen tijd het niveau van de trainingen zien stijgen. Dat geldt zowel voor de jeugd vanaf 4 jaar tot en met de senioren, waarvan ons eerste team nu serieus in de race is voor het landskampioenschap. Op alle fronten hebben we een fantastisch rugbyseizoen.”

0
0
0
s2smodern

 

RC DIOK Leiden

Smaragdlaan 101

2332 JP Leiden

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand