DOORZETTEN IS ONZE KRACHT

DIOK WINT STREEKDERBY IN EIGEN HUIS

Leiden, 12 oktober 2019. De tweede fase van de competitie, waarin de beste acht teams van de Nederlandse rugbycompetitie het tegen elkaar opnemen in de cup poule, begint voor de twee ereklasse clubs in de Leidse regio meteen met een streekderby. De Leidenaren ontvangen The Bassets onder natte omstandigheden op het hoofdveld.

Ondanks de stug aanhoudende regen zijn de supporters van zowel Sassenheim als Leiden in ruime mate aanwezig. Als de wedstrijd wordt afgetrapt neemt DIOK direct het initiatief. Na een zware aanval op de tryline van The Bassets is het Daan van der Avoird die de eerste, zwaarbevochten, try maakt in de zevende minuut. Leon Koenen converteert, de stand is 7-0.

Fysieke strijd in de regen

Fysieke strijd
The Bassets geven niks kado in de wedstrijd en voeren een fysieke strijd met de voorwaartsen. Ze hebben zich dit seizoen versterkt met een flink aantal nieuwe spelers, waarvan de van Den Haag afkomstige Amir Rademaker de laatste aanwinst is. Ondank de indrukwekkende nieuwe aanwinsten van de Sassenheimers blijft DIOK aan zet. Een mooie combinatie van Nickel Blanckevoort en Ross Bennie-Coulson eindigt met een try door Chez Crosby in de hoek. De conversie gaat rakeling langs de palen, maar DIOK bouwt haar voorsprong uit, 12-0.

Bassets worden niet bedreigend in de eerste helft
Het initiatief de eerste helft blijft bij de Leidenaren. The Bassets verdedigen goed, maar slagen er niet in bedreigend te worden op de helft van DIOK. Net voor het rustsignaal pakt Van der Avoird handig de bal en ontsnapt. Koenen loopt mee in support, wordt aangespeeld en legt uiteindelijk de bal tussen de palen. Ook zijn conversie is succesvol, 19-0.

Daan van der Avoird op weg naar de openingstry

De 2e helft begint Diok voortvarend. Bennie-Coulson lijkt aanvankelijk te scoren, maar de try wordt niet gegeven. The Bassets nemen het initiatief over en voeren een zware aanval uit op de tryline van de thuisploeg. Uiteindelijk slagen de Bassets er in hun energie om te zetten in punten. De conversie is raak, het gat tussen de ploegen wordt kleiner, 19-7. Iets later maakt DIOK een overtreding en De Bassets benutten de penalty en gaan voor de palen. Het schot is raak, 19-10.

Penalty try voor DIOK
Ondanks nog een hevige aanval van de ploeg uit de Bollenstreek slagen ze er niet meer in een try te maken. De verdediging van de Leidse ploeg staat als een huis. Wel benutten de Sassenheimers nog een penalty en mogen drie punten optellen bij de score, 19-13. In de laatste fase van de wedstrijd is het weer DIOK dat de overhand heeft. In het 22-meter gebied maken The Bassets zoveel fouten bij de tryline dat de scheidsrechter DIOK een penalty-try toekent. De eindstand wordt daarmee bepaald op 26-13 in het voordeel van de regerend landskampioen. Met de vier gescoorde try’s sleept DIOK ook het felbegeerde bonuspunt binnen.

Head of Rugby Andy Egonu was een tevreden coach na de wedstrijd: “Ons doel was om de wedstrijd te winnen en dat we 5 wedstrijdpunten binnensleepten was een mooie bonus. Het team van The Bassets is compleet veranderd dit jaar, dus de wedstrijd zou sowieso zwaar worden. Ik heb het idee dat we meer punten hadden kunnen scoren in de eerste helft, waar we 75% balbezit en terreinwinst hadden. Het slechte weer speelde een grote rol tijdens de wedstrijd vandaag. Ik ben blij met het resultaat, we gaan ons weer hergroeperen en ons klaarstomen voor de wedstrijd tegen Cas RC volgende week.”

Stand in de Ereklasse
Op de eerste speeldag in de kampioenspoule deed de top drie van vorig seizoen goede zaken. ’t Gooi won van Ascrum met 36-16, Cas RC won in Utrecht met 10-18 En Hilversum versloeg HRC met 45-5. Hilversum, ’t Gooi en DIOK voeren de ranglijst aan met elk 5 punten. Ze slaagden er allemaal in het bonuspunt te bemachtigen. De volgende competitiewedstrijd van DIOK wordt gespeeld op 19 oktober in Castricum. De wedstrijd begint om 15.00 uur.

Foto:    Els Barnas
Tekst: Welmoet Lugt

0
0
0
s2smodern

 

RC DIOK Leiden

Smaragdlaan 101

2332 JP Leiden

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand