DOORZETTEN IS ONZE KRACHT

RUGBYERS VAN DIOK BOEKEN HISTORISCHE ZEGE OP KOPLOPER

Leiden, 6 april 2019. In een drukke week voor Diok, waar onder andere een groot sponsorbedrag binnen werd gehaald door de rolstoelrugbyers bij de Singelloop, wordt de kraker tussen ‘s lands nummer één en DIOK afgetrapt. Voor beide partijen hangt er veel af van deze wedstrijd. Voor alle drie de ploegen in de top drie van de Ereklasse is het mogelijk om een finaleplaats te bemachtigen. De verschillen in de top zijn klein.

Aanvankelijk opent DIOK de aanval, maar na balverlies neemt Hilversum het initiatief over. Tweemaal fluit de referee een aanval van Hilversum af vanwege ongeoorloofd inkomen aan de zijkant door Hilversum. Later in de wedstrijd zullen we deze overtreding nog een aantal maal zien. Toch houdt Hilversum de druk er op. Balbezit is de eerste tien minuten met name voor de bezoekers.

Robin Moenen op weg naar zijn try terwijl hij Marcus Holden (H'sum) het nakijken geeft.

Prachtig samenspel
Verschillende scrums in het nadeel van DIOK volgen elkaar op in het tweeëntwintig metergebied van de thuisploeg. De verdediging van DIOK staat echter vanaf het begin als een huis en er is voor Hilversum geen doorkomen aan. De Leidse hoofdmacht wendt het aanvallend geweld van de bezoekers af. Het balbezit wordt omgedraaid en DIOK gaat in de aanval. De ploegen geven elkaar echt geen duimbreed toe. Dan maakt DIOK verdedigend een fout en Hilversum krijgt een penalty mee. De Hilversummers gaan voor de palen en pakken de eerste punten na vijfentwintig minuten spelen, 0-3. Iets later is het Robin Moenen die na een prachtige actie de backs en nummer 8 Tom Altink, een try voor de Leidenaren maakt in de verre hoek. De conversie blijkt te lastig. 5-3.

Cardoso Pinto heeft de smaak te pakken
Met nog 8 minuten op de klok draait Hilversum de rollen om. Ze scoren bij de hoekvlag, maar slagen er niet in om te converteren, 5-8. De spanning onder het massaal aanwezige publiek bouwt zich op en als Oliva Sialau doorbreekt en heel handig de bal verder passt, is het de Portugese Manuel Cardoso Pinto die de bal, onder luid gejuich van het Leidse supporters legioen, over de lijn legt. De stand komt daarmee op 10-8. Een minuut later is het weer raak. Wederom is het Cardoso Pinto die scoort, ditmaal in de verre hoek. De lastige conversie van een uitstekend spelende Ilie Greeve gaat knap door de palen en hij bepaalt de ruststand op 17-8.

Thom de Ruijter in de aanval

Hilversum herpakt zich
Na de rust zet Hilversum onmiddellijk druk op de verdediging van de Leidenaren. Het resulteert  uiteindelijk in een try voor Hilversum. De conversie voor de palen is raak, 17-15. Een minuut later is het, door spectaculair samenspel van Sialau, Cardoso Pinto en Stefan Noort, weer de beurt aan de thuisploeg. Noort is degene die uiteindelijk scoort, de conversie gaat tegen de palen maar valt, als een wonder, toch naar achter, 24-15. Hilversum neemt het offensief over. De zon breekt door en Hilversum krijgt een penalty mee na een instortende scrum en Hilversum pakt de kans om voor de palen te gaan. De kick is recht en raak, 24-18.

DIOK houdt de voorsprong in handen
Diok laat het er niet bij zitten en scoort, via de handen van Thom de Ruijter een push over try. Illie Greeve converteert vervolgens, 31-18. De bezoekers maken niet lang daarna een een aanvallende fout en DIOK krijgt een penalty mee. Greeve gaat voor de palen en schopt de 40 meter lange kick raak, 34-18. Inmiddels is de officiële speeltijd verstreken. In de reservetijd slaagt Hilversum er nog in een zwaarbevochten try te scoren. De conversie gaat tegen de palen en de referee fluit de wedstrijd af. DIOK wint, voor het eerst sinds 2012, de wedstrijd van Hilversum.

Enorme support van de Leidse bevolking
Team captain Ross Bennie-Coulson is enthousiast na de wedstrijd: “Er is een enorme strijd geleverd op het veld vandaag en mijn complimenten aan Hilversum. Zij zijn al lange tijd een top team en de wedstrijd vandaag laat zien dat de rugbysport in Nederland grote stappen maakt en ook wij als team. Het is zo duidelijk dat heel Leiden achter ons staat als sportteam, dat maakt een enorm verschil. Geweldig al die supporters! Dank jullie wel.”

Head of Rugby Andy Egonu was uiteraard ook ingenomen met de winst op de koploper: “We hebben een mooie winst geboekt vandaag en ik ben ontzettend trots op mijn spelers. We hebben het er de hele week over gehad hoe we ons aan ons plan zouden gaan houden en de mannen verdienen alle lof voor hun uitstekende optreden in deze wedstrijd. We hebben volgende week weer een zware match voor de boeg en gaan ons daar op voorbereiden. Graag wil ik de supporters vandaag bedanken. Nooit heb ik zoveel mensen hier op de club gezien, het was een enorme boost voor ons als team!”

Benjamin Gargia Propato klaar om de bal in de scrum te werpen

Stand in de Ereklasse
De wedstrijd DIOK-Hilversum was de enige wedstrijd in de Ereklasse kampioenspoule die dit weekend gespeeld werd. Door de winst stijgt DIOK naar de tweede positie één wedstrijdpunt achter Hilversum. DIOK heeft echter een wedstrijd minder gespeeld dan de koploper. Met evenveel wedstrijdpunten als de nummer twee zakt RC‘t Gooi naar de derde positie. Het onderlinge resultaat bepaalt hier de volgorde. Castricum handhaaft haar 4e positie, gevolgd door HRC en The Dukes.

Gratis supporters bus naar de uitwedstrijd tegen RC ‘t Gooi

Op zaterdag 13 april speelt DIOK om 15.00 uit tegen RC ’t Gooi in Naarden. Voor DIOK supporters is er een gratis bus geregeld vanaf de Smaragdlaan. Meld je snel aan voor een plek via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Vol is vol.

Foto’s:             Els Barnas
Tekst:              Welmoet Lugt

0
0
0
s2smodern

 

RC DIOK Leiden

Smaragdlaan 101

2332 JP Leiden

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand