DOORZETTEN IS ONZE KRACHT

Leiden, 29 juni 2018. Op een van de vroege zomeravonden is Benjamin Garcia Propato te vinden in het krachthonk van rugbyclub DIOK in Leiden. Een plek waar hij minstens twee keer per week is, ook tijdens de zomerstop, om in vorm te blijven voor het aankomende seizoen. De uit Argentinië afkomstige scrum half van Ereklasser DIOK heeft net zijn tweede seizoen in Nederland er op zitten. 

En wat voor een seizoen! Heel lang had DIOK uitzicht op de finale om het landskampioenschap, maar de Leidenaren kwamen in de slotfase net te kort en eindigden op een eervolle derde plek. “Het was een mooi seizoen”, vertelt Benjamin desgevraagd. “Natuurlijk hadden we de finale willen winnen, maar dat moeten we dan de komend periode maar doen.”

De Argentijn, klein van stuk, maar met des te indrukwekkendere spierbundels, stond zijn mannetje dit seizoen. Met zijn enorme snelheid en behendigheid wist hij niet alleen het publiek te entertainen met zijn spectaculaire capriolen, ook zette hij menig spelsituatie naar zijn hand wat mede tot belangrijke overwinningen leidde.

Via Spanje naar Leiden
De hang naar avontuur bracht Benjamin ruim twee jaar geleden via Spanje naar Leiden. Een neef van hem speelde rugby in Spanje en dat trok hem ook wel aan. Na een jaar in Spanje deed zich de kans voor om bij DIOK te komen spelen. Leiden stal meteen zijn hart en inmiddels is Benjamin al helemaal ingeburgerd. Door de week studeert hij communication & media aan de Hogeschool Utrecht en in zijn vrije tijd heeft hij bijna continue een rugbybal in zijn handen. Of het nou als trainer van de jeugd, of als speler is.

LeidenSportZomer
Ook deze zomer is hij in Leiden te vinden. Als hoofdtrainer bij de LeidenSportZomer is hij verantwoordelijk voor het rugbygedeelte van dit gratis initiatief van voetbalvereniging Roodenburg, rugbyclub DIOK en de gemeente Leiden. “Ik vind het geweldig dat de Leidse jeugd deze zomer gratis kan komen sporten. Ik heb zelf tot mijn vijftiende zowel rugby als voetbal gespeeld, dus ik weet hoe leuk beide sporten zijn.” Uiteindelijk bleek rugby de sport voor Benjamin. Zijn vriendschappen bepaalden uiteindelijk zijn keuze. “Mijn beste vrienden speelden net als ik rugby en het feit dat er echt een verbondenheid heerst bij rugby bleken doorslaggevend.”

Rugby blijkt diepgeworteld in Benjamin. Ross Bennie-Coulson, aanvoerder van het eerste team van DIOK beaamt dit: “Benjamin is de personificatie van Latijnse passie als hij de sport speelt waar hij het meest van houdt. Zijn jeugdige enthousiasme en gevoel voor humor maken hem een geweldig geliefde speler en perfect geschikt om kinderen te coachen en trainen. Komend uit de rugby cultuur in Argentinië heeft hij het zijn verantwoordelijkheid gemaakt om zijn favoriete sport in Nederland te verspreiden en te ontwikkelen. Echt een dienaar en toegevoegde waarde van het rugbyspel.

Iedereen kan goed in rugby worden
“Het mooie van rugby vind ik dat iedereen er goed in kan worden. Het maakt niet uit of je dik, dun, lang of juist klein van stuk bent, we hebben alle posturen nodig op het veld. Ik ben natuurlijk niet heel lang”, vertelt hij lachend, “Maar dat is juist een voordeel in de positie die ik heb op het veld. Mij krijgen ze niet zomaar te pakken. Daarnaast spreekt de rugby mores me aan. Je kunt op het veld enorm competitie leveren, zodra je van het gras af bent kan je elkaars beste vriend zijn. Binnen onze sport is respect heel belangrijk. Zo dragen topscheidsrechters microfoons, dus als er een discussie op het veld is hoort iedereen letterlijk wat er gezegd wordt. Er zijn ook regels tegen verbaal geweld. Dat wordt gewoon niet geaccepteerd. Niet tegen de scheidsrechter, maar ook niet tegen je teamgenoten of je tegenstanders.”

 

Respect en commitment wil ik de kinderen meegeven
“Dat respect is een essentieel onderdeel van de sport’, gaat hij verder: “Maar ook commitment leer je wel bij rugby. Er is geen sprake van dat ik een training of een wedstrijd mis. Dat doe je gewoon niet.” Dat deze instelling hem verder helpt in het leven blijkt wel. “Ik studeer zoals ik rugby. Ik ben er op tijd en zorg dat ik mijn zaken voor elkaar heb. Dat wil ik de kinderen die ik train ook graag meegeven!”

Dat zijn uitspraken gedragen worden door DIOK’s head of Rugby Andy Egonu blijkt: “Als ik aan Benjamin denk, dan zie ik direct zijn passie voor rugby. Hij blijft continue zijn rugby vaardigheden verbeteren. Voor DIOK is hij van grote waarde in het eerste team, maar ook al zijn coach werk bij de jeugd is onmisbaar”.

Leiden was een van mijn beste beslissingen
Benjamin heeft het goed naar zijn zin in Leiden. “Eigenlijk is mijn verhuizing naar Leiden en het spelen bij DIOK een van de beste beslissingen geweest”. Hij vindt het heerlijk alles op de fiets te kunnen bereiken en ook de Nederlandse bitterballen kunnen op zijn waardering rekenen. Nederlands leren is zijn volgende doel, maar het valt hem niet mee. Gelukkig redt hij zich prima met Engels en bij alle trainingen zijn altijd Nederlands sprekende collega trainers aanwezig, dus ook daar verwacht hij geen problemen. “Het hoort ook een beetje bij het rugby. We brengen met de sport veel culturen bij elkaar en dan moet je even puzzelen hoe je communiceert. Dit jaar speelden er ruim 8 nationaliteiten in het eerste team van DIOK, dan hoor je toch veel talen op het veld!”

Er staat een mooi seizoen voor de deur
Vooruitkijkend op volgend seizoen bij de Leidse Ereklasser verheugt Benjamin zich in eerste instantie op de BeNeCup. “Het is een soort Belgisch-Nederlands kampioenschap, waarbij we het in september tegen de beste ploegen van België opnemen. Ik verwacht daar mooie wedstrijden te kunnen spelen.” Maar ook het Nederlands kampioenschap staat hoog op zijn verlanglijst. “Het zou toch mooi zijn als we die prijs kunnen pakken!” Naast het zelf spelen gaat Benjamin, samen met teamgenoot Richard Manley, ook de oudste jeugd van DIOK coachen. “Ook daar heb ik nu al zin in! Er staat een mooi seizoen voor de deur.”

Wil jij ook van Benjamin gratis leren rugbyen?
Tijdens de LeidenSportZomer kunnen alle kinderen uit de Leidse regio tussen de 6-16 komen (leren) rugbyen en voetballen op de velden van voetbalclub Roodenburg in het Noorderpark in Leiden. Gratis, want het Leidse bedrijfsleven sponsort dit initiatief. Wil jij ook van Benjamin leren rugbyen? Meer informatie en aanmelden kan via www.LeidenSportZomer.nl

Foto:   Els Barnas
Tekst:  Welmoet Lugt

0
0
0
s2smodern

 

RC DIOK Leiden

Smaragdlaan 101

2332 JP Leiden

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand